Hieronder vind je een introductie van de workshops die georganiseerd worden op 14 april aanstaande met onderaan de pagina de link naar het inschrijfformulier. Er is een workshopronde om 13.00 uur en om 14.15 uur, dus geef minimaal twee opties door. Als we geen keuze van je hebben ontvangen, delen wij je ergens in en blijft het een verrassing voor je.

Werken vanuit de maatschappelijke opdracht vanuit transitieperspectief

In deze workshop laat Zoë Kwint zien hoe zij binnen haar organisatie het perspectief van transitiedenken gebruikt om na te denken over de maatschappelijke opgaven die we hebben en welke transitiepaden er voor de kinderopvang liggen en hoe je daar sturing aan kunt geven als leidinggevende. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de reflectievraag: waar kun jij sturing aan geven en wat heb jij op jouw beurt nodig van jouw leidinggevende. Zoë baseert zich daarbij op het gedachtegoed van Jan Rotmans en zijn organisatie DRIFT. Het is handig om het rapport Fundament van de toekomst: Een transitie agenda voor de kinderopvang van tevoren te lezen.

Een introductie op Natuurlijk Leiderschap en de vertaling naar een effectieve gesprekscyclus

Wil jij inzicht krijgen in jouw eigen Natuurlijk Leiderschap? Volg dan de workshop van Mark Jacobs en krijg praktische handvatten voor het voeren van goede en soms lastige gesprekken met medewerkers. Tijdens deze interactieve bijeenkomst worden presentatie en groepsdiscussie met elkaar afgewisseld. Je gaat naar huis met inzichten die je gelijk kunt toepassen in je eigen leiderschapsstijl en in de gesprekken met jouw teamleden.

Ontdek een nieuwe leerstrategie voor onboarding van leidinggevenden!

Tijdens deze workshop nemen Laura Geurtsen en Marieke Zweekhorst je mee hoe onze vernieuwde aanpak de onboarding  kan verrijken. Hoe maak je samen leren leuker, effectiever en meer afgestemd op de behoeften van groei en ontwikkeling? Doe mee, ervaar en ontdek met interactieve oefeningen mooie inzichten om mee te nemen naar je collega’s. Stap in de toekomst van leren bij Junis en meld je aan!

Van beleid naar praktijk

Een omgeving creëren waarbij je met elkaar gaat voor dat wat je belangrijk vindt op locatie? Dat doet Kanteel door een pedagogisch herinrichting te combineren met een visietraject. Een mooi platform om vanuit daar de deur open te zetten voor teamontwikkeltrajecten, waarbij ze met oog voor psychologische veiligheid stappen maken in een bespreekcultuur.  Wil je weten hoe ze dat doen? Desiree de Rouw en Nancy Kestens kunnen je hierover alles vertellen. Schrijf je in!

Vriendelijke zakelijkheid voor de leidinggevende

Vriendelijkheid op de werkvloer is van cruciaal belang voor een positieve en productieve werkomgeving. Het bevordert teamwork, werkplezier en mentale gezondheid. Als leidinggevende is het echter van belang dat je vanuit die vriendelijkheid ook zakelijk kunt zijn waar dat nodig is. Dat je binnen het gestelde kader afspraken maakt en grenzen stelt. In de praktijk zien we dat het als leidinggevende soms lastig is om de juiste toon te raken en om duidelijkheid te bieden over hoe de relatie met je medewerkers vorm krijgt. In de workshop van Laura Vos en Jordy Kadmaijer krijg je inzicht in wat nodig is om vanuit vriendelijke zakelijkheid leiding te geven, wat dit voor jou als leidinggevende oplevert en wat het belang hiervan is voor jouw medewerkers.

Culture Awareness in de kinderopvang; iets van ons allemaal

Leidinggevenden hebben dagelijks te maken met diversiteit en verschillende culturen. Iedereen werkt met én voor mensen met zeer uiteenlopende achtergronden op zowel sociaal, cultureel en economisch vlak. Deze inspiratiesessie van Yvonne Tielemans zet aan tot een bewustwordingsproces. Na afloop ben jij je als leidinggevende bewust dat er culturele verschillen en overeenkomsten zijn tussen mensen, mensen met verschillende achtergronden. En dat iedereen de wereld bekijkt met een filter van eigen normen en waarden. Jijzelf, en ook de persoon tegenover je. Je leert dat oprechte nieuwsgierigheid, oprechte interesse en het stellen van open vragen van belang is. Ook als dat in een andere taal dan in het Nederlands is. Je krijgt veel tips om hier verder mee aan de slag te gaan. Dus schrijf je gauw in.

De pedagogische driehoek als basis voor leiderschap

In deze workshop beantwoorden jullie met elkaar vragen als:

  • Wat is jullie pedagogische ambitie?
  • Hoe stel je pedagogische doelen vast, hoe bereik je ze en hoe meet je ze?
  • Zijn ze zowel kwalitatief en kwantitatief in beeld te brengen?
  • Wie zijn verantwoordelijk: hoe pak je uitdagingen aan, wie plant, wie organiseert, wie beslist?

Bij TintelTuin doen ze dit samen, in een pedagogische driehoek. In de workshop laten Daniëlle Bout en Imke Odé zien dat zij op vier niveaus aan hun pedagogische kwaliteit werken.  Zo bereiken ze samenhang en kunnen ze onderling van elkaar leren en elkaar inspireren. De resultaten vormen de leidraad voor de ontwikkeling en de inzet van trainingen. Tijdens de workshop willen ze ook van jou leren! Hoe ‘werkt het bij jou pedagogisch gezien’?

Samenwerking kinderopvang en onderwijs; het eerlijke verhaal

De samenvoeging van kinderopvang en onderwijs tot een kindcentrum voor kindontwikkeling van 0-13 jaar. Het eerlijke open verhaal vanuit onze visie en organisatie. Sandra Jansen en Marlous Metz delen de hele reis die zij hebben afgelegd rondom hun samenwerking, de krachten, de kansen, de valkuilen en mooie ontwikkelingen. En geven antwoord op al jouw vragen. Nieuwsgierig? Meld je dan aan.

Inclusieve kinderopvang bij Dak kindercentra 


Vanuit een inclusieve gedachte over het opvangen en ondersteunen van kinderen werken Dak kindercentra en Jeugdformaat samen. Wat een samenwerking met jeugdzorgorganisatie (stoeltjesgroep) van leiderschap vraagt?

Sia Dallinga en Monique Swier van Dak locatie Roemer Visscher in de Haagse wijk Moerwijk vertellen jullie hier alles over. Ben jij ook zo benieuwd? Schrijf je dan gauw in.

Wat betekent leren & ontwikkelen voor jou als leidinggevende: inspiratie vanuit de praktijk

Leidinggevenden binnen de MIK & PIW Groep spelen een belangrijke rol in het vertalen van het thema leren en ontwikkelen in relatie tot leiderschap naar hun medewerkers. Door middel van het ontwikkelprogramma worden leidinggevenden ondersteund met verschillende leerinterventies om hun rol verder te versterken. In deze interactieve sessie van Stefan Virdis en Daniëlle Quadakkers krijg je:

  • Inzicht in de wijze waarop een ontwikkelprogramma voor leidinggevenden opgezet kan worden.
  • Inzicht in de wijze waarop de leidinggevende de verkregen kennis/houding/vaardigheden inzet in zijn eigen beroepspraktijk.

Aan de slag met de intervisiewaaier!

Intervisie, een waardevol middel om te reflecteren op die lastige casus of om bewust te zijn of worden van je eigen handelen. Maar o zo vaak door de waan van de dag en de volle agenda’s is het snel een oplossing geven, adviezen die niet altijd passend zijn. Kober ontwierp samen met ‘Durven en Doen Motivatie en Communicatie trainingen’ een goed werkend hulpmiddel. Joan Santbergen en Anouk van Lange vertellen je over de totstandkoming, het inzetten van de intervisiewaaier en wat het de 36 unitmanagers heeft gebracht.  Ze nemen je mee in de opgedane ervaringen en laten je natuurlijk ook zelf even oefenen! Ben jij er ook bij?

Leidinggeven in samenwerking met (speciaal)onderwijs en zorgpartners voor passende opvang

Wil jij meer inzicht krijgen in hoe leidinggeven vanuit het kinderopvangperspectief werkt in samenwerking met zorgpartners binnen zowel regulier als speciaal onderwijs? Schrijf je dan in voor de workshop van Melina Wijenberg en Julie Drenth. Zij leggen je precies uit hoe hun team betrokken is bij het proces, welke rol de gemeente en zorgpartners spelen en welke bijdrage zij als kinderopvang leveren. Ook bespreken zij de intrinsieke motivatie vanuit onze maatschappelijke organisatie en het denken buiten de gebaande paden.